Kennis & opleiding
Ziekenhuisschool Inkendaal zet zich niet alleen in voor het onderwijs aan zieke of revalideren kinderen, maar hecht ook belang aan het delen van kennis en expertise. Als ziekenhuisschool willen we onze ervaring en inzichten in het onderwijs aan leerlingen met medische en revalidatienoden beschikbaar stellen voor collega’s, professionals en andere geïnteresseerden. Via vormingen, studiedagen en samenwerkingen dragen we bij aan een inclusieve onderwijscultuur waarin elke leerling optimaal kan groeien. Samen bouwen we aan een sterker netwerk voor onderwijs op maat.

EDUCATIEBOX "ZIEK ZIJN"
Ziekenhuisschool Inkendaal ontwikkelde een uit te lenen educatiebox ‘ziek zijn’.
In de box vind je prentenboeken, lesmaterialen van Kom Op Tegen Kanker, enkele lesactiviteiten, een stellingenspel,… alsook medische kinderboeken van Noozi books. Deze boekjes over diverse medische aandoeningen, bereiden kinderen voor op opnames, onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis en zijn gebaseerd op accurate medische en wetenschappelijke informatie.


VORMING AUTISMEBELEVINGSCIRCUIT
- Hoe kunnen we autisme beter begrijpen als we het zelf niet eerst voelen?
- Hoe zou het zijn om vast te lopen omdat concrete communicatie ontbreekt?
- Hoe zou mislukken voelen omdat teveel prikkels in een keer binnenkomen?
- Hoeveel frustraties zouden opwellen als je telkens met je hoofd tegen een muur botst omdat je geen overzicht ziet?
Het AutismeBelevingsCircuit bestaat uit opdrachten die door iedereen uitgevoerd kunnen worden. Professioneel of niet, met een uitgebreide voorkennis van autisme of helemaal geen. In tien opdrachten brengt dit ABCircuit je in de gevoelswereld van autisme. De opdrachten proberen je te laten voelen wat het betekent om autisme te hebben. De link naar autisme wordt herzien volgens actuele, betrouwbare kennis over autistisch denken en waarnemen. Laat je misleiden door je zintuigen, ontdek wat kan en niet kan, voel zelf waar anderen enkel over schrijven! Deze navorming wordt voor groepen tot 18 personen georganiseerd op locatie of in Inkendaal, door een ervaren orthopedagoog.
VRIJDAG 9 MEI 2025 (9u – 12u30), wordt deze opleiding georganiseerd voor externen te revalidatieziekenhuis Inkendaal. Inschrijven kan door een mail te sturen naar koen.bellemans@inkendaal.be. Kostprijs: €70 p.p.
AVONDLEZING DCD
Ziekenhuisschool Inkendaal organiseert een avondlezing DCD op donderdag 27 maart, 19u30.
‘Developmental Coordination Disorder’ (DCD) of Coördinatie-ontwikkelingsstoornis is een vaak voorkomende ontwikkelingsstoornis. Deze heeft een grote impact op het welbevinden (fysiek, emotioneel en sociaal) en het presteren (thuis, op school, in de vrijetijd) van een kind / jongere / (jong)volwassene. Er zijn moeilijkheden met het aanleren en automatiseren van dagelijkse motorische taken bv. aankleden, hanteren van bestek, sport- en spelvaardigheden, schrijven… Voor leerkrachten en hulpverleners is het belangrijk om de signalen van DCD op te pikken met oog op het adequaat inspelen op de noden van het kind (en het gezin), het bieden van begrip en gepaste ondersteuning en, indien nodig, doorverwijzen voor diagnostiek en/of de juiste therapie.
De lezing wordt gegeven door kinesitherapeute Maya Van Den Eede. Zij werkt sinds 15 jaar binnen het COS (Centrum voor ontwikkelingsstoornissen) en het COS+ van het UZ Brussel. Naast de diagnostiek van leer- en ontwikkelingsstoornissen is eveneens het geven van lezingen, gastcolleges en bijscholingsdagen een passie van Maya geworden.


VORMING 'ONDERWIJS AAN ZIEKE OF REVALIDERENDE LEERLINGEN'
In deze vorming maken schoolteams, CLB’s en andere onderwijsprofessionals kennis met het onderwijslandschap voor zieke en revaliderende kinderen (Tijdelijk Onderwijs Aan Huis, Bednet, School & Ziek zijn, ziekenhuisscholen). Hoe meld je aan bij deze initiatieven en hoe ga je als school of CLB praktisch te werk? Ook wordt er ingezoomd op de verantwoordelijkheid van elke onderwijspartner.
Tijdens deze vorming maak je tevens kennis met Ziekenhuisschool Inkendaal en haar unieke transdisicplinaire revalidatiewerking binnen het onderwijslandschap, waar de departementen welzijn en onderwijs elkaar ontmoeten.
Deze vorming wordt gegeven door Koen Bellemans,
directeur van Ziekenhuisschool Inkendaal.